Alla inlägg under juli 2008

Av Birger - 13 juli 2008 21:37

Dagen gick i stort sett åt till marknadsföringsåtgärder. Hemsidan har bl.a fått lite nya bilder och femtiotalet föreningar har fått nytt info. Men lite ogräs blev också draget på eftermiddagen. 

  Lyckades sen övertala sambon att åka med till Norrtälje och se "Mamma Mia", vilket jag tror var bra. Vi tyckte båda att filmen var mycket bra och att det är uppfriskande att se människor i alla åldrar släppa loss så där hejdlöst. Meryl Streep är ju bara så suveränt bra och som gjord för den här rollen. Inte minst sjöng hon ju bra. B o B är bara att gratulera.

ANNONS
Av Birger - 13 juli 2008 10:25

Dagen inleddes med cykeltur i det vackra vädret innan trafiken kommit igång. Vi trampade runt Sottern, grusvägen och stigen genom skogen på sydsidan och sedan stora vägen hem, ca 8 km.

  Förmiddagen ägnas åt bildregigering och framställning av nya reklamblad. Sen blir det rensning i hallonlandet, där kirskålen blommar.

ANNONS
Av Birger - 12 juli 2008 20:37

På Roslagens Sjöfartsmuseum hittade jag häromdagen en liten skrift om konstnären Harald Lindberg, som jag nu läst igenom från pärm till pärm. Han var "pråmpojken från Roslagen som blev en nära skildrare av Roslagskusten, havet och sjömanslivet."

  År 1970 hade jag glädjen och förmånen att få arbeta tillsammans med denne man på en större konstnärlig utsmyckning av Älmstaskolans matsal på Väddö, en målning med namnet "Spår i hembygdens mark". Den utfördes i tempera på gammalt golvplank. Harald var då 69 år och hade ont i sin högra hand, vilket besvärade honom då han ville ha en del andra trädetaljer infällda i plankorna.

  Jag gick då på Konstfack men var hemma på Väddö över sommaren och han fick tips om mina träkunskaper och erbjöd mig att bli hans medarbetare. Det var en ära och jag fick lära känna en mycket trevlig och generös person, som delade med sig både av sina konsttekniska erfarenheter och av sitt berättande. Vi bjöd hem honom på tårtkalas en kväll för att fira min systers födelsedag. Hon var inte hemma, men det gick bra ändå och jag fick sen vara med och signera det färdiga verket med min namnteckning.

  Nu läste jag i den här skriften, att Harald under sin tid på Konstakademien i slutet av tjugotalet hade Albert Engström som en av sina lärare och kände stor gemenskap med honom. Ser man på. Bilden av Harald Lindberg tog jag under arbetet på Väddö.

Av Birger - 12 juli 2008 16:20

Jag gav alltså mig själv en egen statistroll i dag. Lätt förklädd till A.E satt jag på en bänk i skuggan under kastanjerna vid Engströmgården för att övervara prisutdelningen, då Babben Larsson fick motta Engströmpriset. Den första timmen blev vi underhållna av Roslagsprofilen Micke Blum med historier och sång. Det är han som är den ilskna roslagsgubben som skäller på allsången i SVT. Åtskilliga inregistrerade och plåtade även gengångaren i trädgården och Micke presenterade mig från scenen.

  Sen höll sällskapets ordförande ett alldeles för långt och onödigt närgånget anförande som inledning till själva prisutdelningen och sen fick vi även en stunds ståuppkomik av Babben. Hon fick säkert nya uppslag under dagen.  

  Jag träffade även några gamla bekanta  och fick nya förfrågningar efter Fridolf-låtar, som jag skall vidarebefordra så småningom. Annars bestod nog publiken mest av sommargäster. Väddöborna själva tycker nog inte att de´ e´ någe.

Av Birger - 12 juli 2008 08:42

Om en stund sticker jag iväg upp till Grisslehamn, där Babben Larsson skall få motta Albert Engströmpriset. Dagen till ära far jag dit i denna mundering. Jag tycker han bör vara på plats och åse det hela.

Av Birger - 10 juli 2008 19:53

Syster och svåger från Västergötland hälsar på och vi far på utflykt till gamla hemtrakter på Väddö, där mycket förändras just nu. Även de gamla sevärdheterna har utvecklats och är värda ett återbesök. Sjöfartsmuseet vid Kaplansbacken är mycket sevärt för den som vill lära sig något om Roslagen. En mycket imponerande samling föremål och mycket pedagogiskt arrangerat i många små rum. För några år sedan fick muséet en tillbyggnad för att kunna visa de gamla bruksbåtana i full skala. Utvändigt ser det mest ut som en lada, meninuti är det nästan som en kyrksal med takstolar som påminner om fartygsspant. Rekommenderar ett besök.


Jag skrev prologen till invigningsfesten. Den finns numera i tonsatt skick på en CD som säljs på muséet.


Beckbyxans lov


I denna bygd, där skutor haft sin hamn

finns minnen värda att bevara.

För den, som endast vet en sjömans namn,

finns många frågor att besvara.

Hur gick det till, att skutans gång förbättra,

att sätta segel på ett ståtligt skepp,

med dödsförakt högst upp i riggen klättra,

att reva mitt i stormens djävulsgrepp?

Från seklers sjöfart finns här sparat

en skatt av minnen från en stolt epok,

de ting, som visar hur man klarat

att segla frakter hem, på sjömansspråk.

Vid denna strand har sjömän gått iland,

efter en resa över oceanen.

En del blev skördade av stormens hand,

när skutan inte klarade orkanen.

Men de skall hedras för sitt jobb och slit,

som samlingarna här vill visa.

Vi hyllar våra sjömäns flit

och sjunger våran sjömansvisa.


Av Birger - 10 juli 2008 18:42

Jag fyndade ju några Albert Engströmböcker på auktion häromsistens. Däri fanns denna framsynta historia.

Av Birger - 9 juli 2008 15:51

Vi tog en gemensam cykeltur på morgonen, medan solen ännu lyste från en klar himmel. Sedan har jag tillbringat dagen i verkstaden med att skrapa ren och limma om de gamla stolarna. De var "påkluddade vit färg", som mestadels satt så lös att det bara var att skrapa bort den. Övrigta har jag slipat för ommålning. Ursprungligen var dom ådrade, troligen mahognyimitation. Nu skall dom bli antikvita men med ordentlig grundfärgning före. 

  Nu duggregnar det och är ganska genomgrått, så resten av dagen blir nog musikövning för kommande äventyr.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se