Alla inlägg under juli 2008

Av Birger - 9 juli 2008 12:21

Votivskeppet i S:ta Annas kyrka på kökar föreställer ett turkiskt sjörövarfartyg. Modellen är byggd av en sjöman från Kökar, som blev fånge hos det skeppets pirater. Han lovade då sig själv, att bygga denna modell om han lyckades ta sig hem med livet i behåll. Skeppet har den egenheten, att det spår vindförhållandena på ön och vrider sig för att få förlig vind.

Av Birger - 8 juli 2008 18:29

Varje människa har en unik kombination av kunskaper, en del mer omfattande på grund av utbildning och andra erfarenheter, en del ganska begränsade. Ett mål i samhällsbyggandet måste ju vara att ta tillvara dessa kunskaper på bästa sätt både för individens bästa och för samhällets.

  Detta slår mig i dag, när jag står och plockar ihop en nyckelharpa, som någon av någon anledning har tagit loss alla strängarna på och ljudpinnen ligger och skramlar inuti.

  Att just jag kan återställa det här instrumentet till spelbart skick beror dels på, att jag har hantverkskunskapen från möbelsnickarutbildningen, dels att jag lärt av en äldre instrumentbyggare hur man bär sig åt för att få ljudpinnen på plats och dels på mitt musikkunnande, som gör att jag kan stämma upp den på rätt sätt och höra att den stämmer. Den som bara har en av dessa kunskaper åtar sig förmodligen inte att göra det här.

  Det borde inte vara så svårt att förstå, att den som sitter inne med specialistkunskaper inte mår bra, om han eller hon inte får utnyttja detta kunnande utan tvingas harva på i ett enahanda jobb, som någon annan med annan erfarenhet kunde göra lika väl. Ett exempel var kirurgen, som körde T-bana i filmen "Se upp för dårarna!" eller de invandrade akademiker som sitter och kör Taxi i våra strorstäder.

  Ett annat exempel är jag själv, som ägnat tio år av mitt liv åt helt ovidkommande sysselsättningar, vad gäller mitt eget välbefinnande, bara för att samhället inte har haft vett att tillvarata mina egentliga kunskaper och jag själv inte har haft resurser att slå mig fram. Jag kan känna att oerhört mycket tid har förspillts för andra saker, som kunde ha blivit gjorda.

  Jag har nu fått in ytterligare ett jobb i verkstan, ett par gamla stolar som både skall repareras och målas om. Då behövs en annan kombination av kunskaper, som jag också besitter, och det ger mig tillfredställelse.

  När jag slutat för dagen får jag besök av hembygdsföreningens ordförande, som beklagar och ber om ursäkt å föreningens vägnar, att de beslutade att lämna återbud till vår spelning. Några i styrelsen vill kompensera oss ekonomiskt för det arbete vi redan hade lagt ned.

  Det konstiga är, hur en gammal stöt på 80 år kan ha sådan makt över folket i en sådan här ort, att ingen vågar säga emot, fast dom egentligen tycker annorlunda. Inga andra förmågor, med andra kunskapskombinationer, kommer heller att få chansen att utveckla föreningen så länge han får råda. Och dom som vill höra vår musik får uppsöka oss på andra håll.

Av Birger - 7 juli 2008 20:39

"Blodnävan brinner mot urgråa hällar" skrev K A Grandin i en minnesvers om en Roslagsspelman. Blodnävan är också karaktärsblomma på Kökar och blommar just nu med sin intensiva färg.

  Bilden av den gamla fiskebåten av trä, som kommer knattrande i sundet med tändkulemotor, är en perfekt bild av Ålands utskärgård. Här finns ännu kvar mycket av det liv som var vardagen även i Roslagen, men som snabbt håller på att rationaliseras bort i vårt moderna samhälle.

  Just i en sådan båt fick jag, vid mitt första besök på Kökar 1977, följa med den gamle fiskaren Oskar Holmström ut och vittja flundrenät. Jag satt i fören när han tuffade fram i god fart mellan de uppstickande röda granithällarna. Han såg att jag såg orolig ut och sa lite plirigt med sin typiska Kökardialekt: Dom ligger still - jag vet var dom finns!"

Av Birger - 7 juli 2008 10:26

Tre dagar med "Våra skärgårdars kör" på Ålands sydligaste ökommun Kökar, en märklig plats med karg natur, där tretusenåriga boplatslämningar finns, där sjömän haft en viktig knutpunkt och där franciskanermunkar byggde ett kloster på 1400-talet. Grundresterna kan ännu beskådas.

  Vi var där för en årlig körträff med konsert i S:ta Anna kyrka på lördagskvällen. Men i år sammanföll det med den trettionde Franciskusfesten, som samlar många besökare. "Här möts skärgårdsbor och turister, biskopar, miljökämpar,fredsvänner, ekumener, musiker och poeter." Så det blev lite extra inslag i år.

  För egen del deltog vi i körsamkvämet på fredagkvällen med mycket sång och musik, på den plats där munkarna en gång hade sin trädgård för läkeörter. Vi följde med på en guidad vandring på Hamnö, där Philip Hällund berättade initierat om öns historia. Vi repeterade på eftermiddagen och hade sedan vår körkonsert, som blandades upp med Ellingtonlåtar på klarinett och piano.

  Söndagen ägnade vi åt egna strövtåg längs utprickade vandringsleder och besökte bland annat den tretusenåriga boplatsen "Otterböte", där säljägare slog sig ned under bronsåldern. Platsen var mycket väl vald av många anledningar. Den var vindskyddad, den hade en god hamn och där fanns en källa.

  Mitt första besök på Kökar var 1977, på en målarkolloni arrangerad av Ålands konstförening och Roslagens Konstnärsgille. Jag har sedan besökt ön två gånger senare, åren 1997 och 2000, som musiker och har alltid blivit oerhört väl bemött, så även denna gång. Vi hade dessutom en sagolik tur med vädret med lugna, soliga sjöresor genom den fantastiska skärgården.

Av Birger - 3 juli 2008 22:11

I går var jag på auktion igen, vilket roar mig. Dagens bästa fynd var en sprillans ny diabildsprojektor av mycket god kvalitet. Jag har några tusen diabilder och en trasig projektor. Så den har åkt ut i ladan nu i väntan på en saligare hädanfärd. Har testkört den nya i dag och den är proffsig.

  Fick också med mig ytterligare några Albert Engströmböcker, så i dag har jag omdisponerat i några bokhyllor och ordnat en hylla med enbart Albert. Utökade också min samling av snusdosor med en ny variant, som jag ännu inte har utrönat vad den är tillverkad av för material. Återkommer om detta när jag har en bra bild.

  Ett par kopparsaker följde också med hem och pryder nu nyputsade sin plats i köket. Träffade också gamla barndomskamrater från Väddötiden och dryftade hur livet ter sig på ömse håll.

Av Birger - 3 juli 2008 16:02

Lite färg gör susen och lite nytt virke här och där, och så har jag röjt lite grenar i den stora häggen, så det blev lite luftigare.

  Den här sommarens renoveringspass är klart lagom till den första utflykten, som går till Kökar i Ålands sydligaste skärgård. Vi far dit tillsammans med några medlemmar ur "Våra skärgårdars kör". Ett gäng kommer från Åbolands skärgård och resten finns på Kökar, så det blir gemensam övning och konsert på lördag. Vi är även några spelmän, så det blir lite folkmusik också.

Nu hoppas vi på finväder till sjöresorna, som tar några timmar i anspråk.

  Jag har gamla härliga minnen från Kökar sedan en målarkolloni 1977 med Roslagens Konstnärsgille och Ålands Konstförening. Det var fantastiska dagar och nätter med för den delen, med fritt skapande på dagarna och frejdiga diskussioner och musicerande på sjöbodsloftet om nätterna. Sov gjorde vi det lilla.

  Senare har jag varit där enbart som musikant och underhållare ett par gånger. Man blir bemött på ett annat sätt där än här hemma i hembygdsföreningen. Men ett par av de yngre styrelseledamöterna hörde av sig i går och beklagade det inträffade. De tänkte lämna styrelsen i protest, så något rör det på sig.

Av Birger - 1 juli 2008 22:47

Dagen har ägnats åt det gamla uthuset, som fått nya vinskivor med plåttäcken, även om jag inte vet om det heter så. Helt blev det i alla fall och ser lite redigare ut när dom blir vitmålade. Hann med att grunda, så jag ser att det kommer att bli fint. Upptäckte också att jag måste byta många pannor på lilla boden, där alla löv faller ned från häggen och förvandlar taket till en komposthög. Kunde ha plockat metmask där.

  I kväll har vi sett "Morden i Midsommer" med intressanta förvecklingar och oerhört fint spel av en fantastisk samling "typer". Dom är så bra på detta engelsmännen.

Av Birger - 1 juli 2008 08:06

Jo, jag var på auktion och ropade in en gammal lie för 30 kr. Bladet var helt slut och var bara att slänga i skrotlådan, men det var orvet jag var ute efter. På den lie jag redan hade var orvet både trasigt och för kort, medan bladet var bra och av gammal tillverkning från Vira bruk. Nu har jag kombinerat det bladet med det nyinropade orvet och har en mycket väl fungerande lie, som jag invigde i går kväll.

  Det här orvet är av en modell som man inte ser så ofta i den här delen av landet, men som jag sett i norra Dalarna, där de användes vid myr- och ängsslotter. Det är längre och ger stöd mot överarmen, vilket ökar kraften avsevärt och spar handlederna. Ett verkligt auktionsfynd enligt mitt sätt att se.

Skapa flashcards