Alla inlägg under september 2008

Av Birger - 8 september 2008 16:27

Den stora pilen står vid sjön Syningens strand, en av många sjöar som håller på att växa igen i Roslagen. Den påminde mig om en gammal målning av Carl Fredrik Hill.

Av Birger - 8 september 2008 08:43

Vår kör drog igång med en heldagsövning förlagd till Ekebyholmskolan utanför Rimbo. Skolan och det gamla slottet ägs sedan trettiotalet av Adventistsamfundet och har den berömde dirigenten Herbert Blomstedt som en stor intressent och stöttare. Han har skänkt mycket stora summor till upprustningen av den gamla biblioteksbyggnaden, med entré i grekisk stil med pelare och joniska kapitäl.

  Vi fick inta lunch i skolans matsal inne på slottet och blev guidade till "Kungsrummet", som var mycket vackert dekormålat både på väggarna och i taket. Där kunde man i friser runt väggarna bland annat se bilder av många olika hantverkare och musiker med dåtidens instrument, fiddlor, vevlira och nyckelharpa.

  Slottet byggdes en gång av Arvid Horn och gick i arv till sonen. Sedan har andra ätter tagit över, tills adventistsamfundet köpte in egendomen till ett överkomlit pris mitt under depressionstiden.

  Själva körövningen försigick utan större ovationer och själv var jag för dagen rätt låg till sinnet, delvis på grund av värk och därmed störd sömn. Trolig obalans i medicineringen igen och uppenbart karpaltunnelsyndrom i högre hand. Det stör mitt hantverk men lyckligtvis inte spelningen nämnvärt. Husläkarkontakt beställd till i morgon.

Av Birger - 6 september 2008 18:26

Har i dag ägnat en stund av dagen åt Folkmusikfestivalen på Vikingabyn Storholmen utanför Norrtälje: http://www.storholmen.org/web/page/4?cNode=0

Regnet öste ned stundtals och temperaturen ute nådde inte upp till mer än tolv-tretton grader, men inne i den stora samlingssalen värmde både musiken och de levande ljusen. Ett stort antal grupper med yngre musiker, som fastnat för urtida instrumentklanger, avlöste varandra hela eftermiddagen och lär fortsätta till mitt i natten. Här fick man verkligen tillfälle att stifta bekantskap med ny musik med gamla rötter. Vevlira, säckpipa, flöjter och nyckelharpa blandades med trummor, fiol, cello och kontrabasi olika kombinationer.

  En duo, med det märkliga namnet "75 öre pepparkakor i en papperspåse".

spelade nyckelharpa och cello tillsammans på ett sätt som vi aldrig hört förut och som var helt hänförande. Ivan Monthan och hans fru Hanna Stenlund har hittat sin egen musik med fantastiska svängningar både i rytmik, harmonier och känslor. De turas om att ackompanjera varandras melodislingor på ett häpnadsväckande sätt, som jag unnar många att få lyssna till. Ni kan hitta deras skivor på: http://www.75ore.se/




Av Birger - 5 september 2008 08:15

Det lyste till plötsligt i plommonträdet och jag måste kolla vad det var. Där satt en Amiralfjäril stor och grann, tydligen ditlockad av fruktens sötma. Enligt min insektsbok är den "en årlig invandrare söderifrån".

Av Birger - 4 september 2008 12:55

Fåtöljerna och den amerikanska pinnstolen blev hämtade i dag och jag kunde sätta igång och grundmåla de sex pinnstolarna som är näsat projekt. De är av god konstruktion och behövde bara göras rena innan. Inga reparationer. Klar med detta på förmiddagen.

  Fint väder, så i dag skall gräsmattan bli klippt. Rörmokarn har lovat att komma med ny blandare till diskbänken äntligen. Huset förnyas nu i små etapper. Det här är av nöden påkallat, då den gamla läcker genom mikroskopiska rosthål. Det skall också bli extrauttag till diskmaskinen, så man kan ta vatten även när man diskar.


Av Birger - 4 september 2008 08:56

Såg denna morgon författaren P O Enquist bli intervjuad om sin nya, självbiografiska roman "Ett annat liv". Den blev man ju intresserad av att läsa. Detta berodde inte minst på programmets nya förtjusande programledare Linda Nyberg, som fick både författaren och betraktaren att känna sig väldigt väl till mods. Hon är sedan tidigare programledare i Vetenskapsmagasinet, men fick här en lite annan roll, som passade henne perfekt. Kunnig och påläst och med en blick och personligt tilltal, som går direkt genom rutan.

TV
Av Birger - 3 september 2008 11:44

Jag har tidiga minnen av Dompans orkester, då de spelade "Jazz under stjärnorna" från Sollidenscenen på Skansen. Jag tror det var tidigt 1960-tal. Det var högtidsstunder framför radioapparaten. Sen har han ju alltid funnits med i dom viktiga sammanhangen inom svensk jazz. Jag vet inte hur många skivor jag har, där man kan hitta hans namn, men det är många och alltid hörvärda.

  De försvinner en efter en, de som var med när jazzen slog igenom i Sverige. Som tur är finns de väl dokumenterade, men det är få i yngre generationer som kan inta en sådan plats i det svenska musiklivet som de hade, Arne Domnerus, Putte Vickman, Charlie Norman, Povel Ramel. Men vilket jam det an bli däruppe.

Av Birger - 3 september 2008 11:09

Ännu tydligare blir det nedan skildrade förhållandet om man ser bilden i svart-vitt.

Skapa flashcards