Alla inlägg under september 2008

Av Birger - 3 september 2008 10:47

Vilken färg har en svart asfaltväg? Dum fråga, svart så klart. Men när det gäller bild och att avbilda en sak, så får man inte stirra sig blind på lokalfärgen. Då kan plötsligen svart vara vitt. Det behövs bara lite regn och sen sol på den fuktiga ytan. Det är alltid ljuset som skapar bilden och det är det man skall betrakta.

Av Birger - 3 september 2008 10:45

I våras var här bara en stubbe efter ett äppelträd, precis som den bakom. Men skam den som ger sig tänkte roten och nu ser den ut så här.

Av Birger - 3 september 2008 10:25

Ett par gedigna fåtöljer i lackad bok skall få ny klädsel. Mitt uppdrag är att ge trästommen en ny mörkare kulör innan omklädseln. All den gamla gula lacken måste bort, vilket görs med en gammal morakniv från barndomen. Den har ett djäkla bra stål, som håller länge att skrapa med och man kommer åt i alla trånga hörn med spetsen. Den nya ytbehandlingen blev en oljebets, som jag aldrig har testat tidigare, men som gav precis rätt kulör och en matt men len yta, när man putsat den med stålull och torkat rent med en naftatrasa. Den metoden är värd att pröva även i andra sammanhang.

  Nästa uppdrag blir sex pinnstolar, som även de skall ha ny färg. Men där blir det tvättning och ommålning, som är en helt annan procedur.

Av Birger - 2 september 2008 11:14

Hur smart är han egentligen McCain? Att till vicepresidentkandidat välja en förhållandevis ung fembarnsmor, som rimligtvis inte kan ha tid och ork att ägna mer än en bråkdel av den tid som skulle behövas för att sköta nationens högsta ämbete, det måste ju vara rätt dumt.

  Tanken med en vicepresident är ju bl.a att han/hon skall kunna rycka in som ledare och överbefälhavare för världens enda stormakt, om något skulle hända den sittande presidenten. Och vilken erfarenhet har hon under barnavlandet hunnit skaffa sig för något sådant?

  Nu visar det sig dessutom att familjen inte är den mönsterfamilj, som den velat utmåla sig som och att fru Palin som guvernör eventuellt har överträtt sina maktbefogenheter på ett graverande sätt. Det är bara att hoppas att Obama fortsätter att hålla greppet och fixar segern i det här presidentvalet.


Av Birger - 1 september 2008 14:26

Nu är det rena snurren på telefonen. Eniroförsäljarna ringer den ena efter den andra men blir bortkopplade innan vi hunnit prat klart. Och dom ringer inte upp igen, vilket är mycket dålig stil. Sen ringer det plötsligt på både mobilen och fasta telefonen samtidigt och i båda hörs ett sammelsurium av röster och oväsen, som att man har blivit ihopkopplad med hela nationen. Är det FRA som är i farten eller bara allmänt schabbel på nätet?

Av Birger - 1 september 2008 07:46

Tre dagar av bloggtystnad. Det betyder att dagarna varit fyllda av verksamhet. Nytt jobb har ramlat in i verkstaden, vilket tog en stor del av fredagen. Resten gick åt att förbereda lördagens spelning och kvällen ägnades åt Dobidoo på TV, detta mycket lekfulla musikprogram med gamla klipp ur TV-arkivet.

  Lördagen for jag en stund på auktion och gjorde ett fynd, ett par gamla käppar med silverbeslag. Den ena passar perfekt till min Engströmmundering.

  Därefter var det mingelspelning ett par timmar på ett bröllop ute vid Engelbrektstunet vid Vätösund. Sällskapet samlades på terassen utanför i väntan på brudparet och vi underhöll med folkmusik och skärgårdsvisor. Spelningen blev längre än tänkt, därför att brudgummen fått blodsockerfall när han skulle resa sig från altarringen och inte kommit upp, så allt blev lite försenat. Det gäller att ladda rätt för alla situationer. Vårt spel blev emellertid mycket uppskattat och flera utländska gäster intresserade sig extra för nyckelharpan.

  Söndagens förmiddag ägnades åt städning. Sen for jag till Häverödal på den traditionella spelmansstämman, som samlat många spelmän trots osäkert väderläge med regnskurar under förmiddagen. Det sken emellertid upp och allt spel kunde försiggå utomhus. Jag träffade gamla bekantingar och fick glädjen att uppleva att mina uppteckningar av Mosse-Fridolfs låtar tagits upp av andra och vandrar vidare.

  Själv bidrog jag till programmet med en gammal bondkomikervisa, som togs väldigt väl emot som omväxling till allt ensartat gruppspel. Jag spelade också en lite speciell låt på nyckelharpan, "Dalmarsch från Uppland", en låt som har en lite lustig historia att berätta som introduktion.

  Annars var uppspelets höjdpunkter "Världsmästaren på nyckelharpa" Henrik Eriksson, som spelade Sahlströmlåtar mycket fint och ett ekvilibristiskt stycke av Ivar Tallroth och sen trion "Prestos kapell", som bl.a spelade just en gammal "Hoppsare" efter Mosse-Fridolf. De har både bra skjuts i låtarna och fint stämspel.

  På kvällen åkte vi sedan till Vallentuna och var barnvakt åt lilla Tove för första gången. Det gick riktigt bra, fast hon blev ledsen när hon blev lagd att sova i sängen. Med lite vaggsång lugnade hon sig snart och när jag började tralla "Spel-Gulles lillpolska" blev det plötsligen tyst. Den har funkat som nattalåt åt mina egna ungar och funkade tydligen lika bra på barnbarnet.

  I dag har jag fått börja dagen med att elda i spisarna för att få lite värme inomhus. Endast två plusgrader ute i morse. Följer f.ö rapporteringen om orkanen "Gustav", som hotar att ödelägga New Orleans ännu en gång. "Do you know what it means to miss New Orleans"?

Skapa flashcards