Alla inlägg under november 2009

Av Birger - 15 november 2009 23:45

Hur skall man sammanfatta denna dagen? Efter en del administrativt på morgonen vidtog egen genomgång inför kvällen och hopsamlinga av de grejor som skulle med. När allt var under kontroll unnade jag mig en stunds sömn innan jag drog iväg till bygdegården. Alla kom laddade och vi hann öva igenom det mesta. Man borde hinna med alla numren, för det är alltid det man inte gått igenom som något händer med och så blev det även i kväll. Men det får vi bjuda på. Vi var ju inte betalda artister i det här fallet och det mesta lät nog riktigt skapligt ändå. Men vår medarrangör, bygdegårdsföreningen, unnade oss inte ens en blomma till dirigenten och de duktiga musikerna.

  Men folket kom och fyllde de flesta platserna och tycktes ha uppskattat programmet, för det var bara glada miner efteråt och vi fick göra extranummer. Själv är jag glad att jag kom ihåg det mesta jag skulle säga, så programmet höll ihop. Ska bli intressant att se sen, om lokalbladet unnar oss en rad. Hemkommen lagade jag mig sedan en god men sen middag, som jag förberett lite innan jag for, och har avnjutit denna till "Heartbreak Hotel" på fyran. Det var en väldigt lagom nedvarvning.

ANNONS
Av Birger - 14 november 2009 22:57

Änteligen hemma efter lång dag med Blidökonsert. Var där före de övriga och riggade ljudanläggningen, så det var klart att sätta igång. Under övningen kändes det som om det mesta gick väldigt knackigt, men efter fikapaus i församlingshemmet gjorde vi en ganska bra konsert med endast små missar. Vissa saker känns dock ännu allt för orepeterade för att det skall kännas bra. jag fick det väldigt tight mellan mina solovisor och låtspelet, men Lennart är ju en klippa, så där var det bara att fila på. Efteråt intogs en delikat måltid på Blidö värdshus, där det surrades glatt och även sjöngs en del. Avslutade kvällen med "Trollens brudmarsch" tillsammans med Lennart. Nu gäller sömn inför morgondagens kraftprov.

ANNONS
Av Birger - 14 november 2009 11:23

Återkommen från dagens första spelning, ett litet nyckelharpsprogram för representanter för Vallonbruken i Uppland.  Det hela ägde rum i Skebo bruks fina konferenslokaler, inrymda i det gamla stallet. Det blev lite stressigt och jag gjorde dumheten att dricka kaffet före, men jag tror det gick hem som inledande programpunkt för mötet. När jag snubblade lite på tonerna i "Iskällarbacken" skyllde jag på att spelmannen hade blivit full, så blev det skratt på det. Stället var för övrigt som gjort för andra engagemang, så jag lämnade en bunt kort efter mig.

  Nu har jag lastat bilen med hela ljudutrustningen och skall ladda om till kvällens konsert på Blidö. Måste fara redan om ett par timmar för att hinna med rätt färja och vara där och rigga före övningen. Mitt i allt får jag besked att några är krassliga inför morgondagens konsert och att något nummer måste strykas. Det känns lite trist, men vad göra i dessa influensatider?

Av Birger - 14 november 2009 09:21

Glömde visst nämna det, att Anita Wall gjorde en fantastist fin enmansföreställning i en mycket sparsmakad dekor och med hjälp endast av två masker och sig själv. Hon är en fantastisk aktris. Söt är hon också, åren titt trots. Hon var värd alla blommor hon fick. Mitt första minne av henne var en TV-teaterpjäs på den svartvita tiden, där hon spelade raggarbrud, tillsammans med Torsten Vahlund och Jan Teselius. Jag minns konstigt nog en replik Torsten hade där i en domstolsscen, där deras framfart ifrågasattes: "Jag kör bra, alltså!" Teatern sätter märkliga spår. 

Av Birger - 13 november 2009 22:38

Jag hade tänkt hinna med två evenemang under Stockholmsresan, men det blev tre. Först Babelinspelning TV-huset, där jag satt som publik. Vi var väl 20% gubbar och resten damer i övre medelåldern, det kulturbärande skiktet, som lyssnade. Det som avhandlades var Lars Noréns 7:3 projekt och dess efterverkningar. Det var hörvärt och sänds på onsdag kväll i SVT1.

  Det hela var klart tidigare än jag beräknat och jag insåg, att jag hade fyra timmar på mig till kvällens teaterföreställning. För att slå ihjäl dem tog jag mig per buss till Hötorget och hann precis få en biljett till Helena Bergströms film "Så olika".  Den skall naturligtvis helst ses tillsammans med någon kär vän, men när någon sådan för tilfället inte fanns tillgänglig fick det bli som det blev. Jag var ju lite nyfiken på om min medverkan skulle synas och där fanns ett sekundklipp på fullmäktigeledamöterna i stadshuset, där jag faktiskt syntes fullt tydligt men lite suddig, som en typisk politiker således.

  För övrigt hade jag mycket nöje av filmen och tycker Helena B har ett bra flyt i bildspråket och ofta roliga klipp med oväntade övergångar. Just det slogs jag av också i hennes första film. Sen vet jag ju inte hur mycket hon själv ansvarar för klippningen, men att döma av hur mycket hon lade sig i allting under inspelningen, så skulle det förvåna om hon inte har hållit i saxen också.

  Sen hade jag en timme över som räckte till en att promenera till Brunnsgatan 4 och på vägen inmundiga lite snabbmat. I den mysiga och familjära foajén hann jag få en kopp kaffe och en trevlig pratstund med obekanta människor. Teaterlistan är en bra öppning för samtal. Endera är den man tilltalar också med på listan och då kan vi förenas om dess förträfflighet och utbyta erfarenheter av tidigare föreställningar. Eller så känner vederbörande inte till listan och blir genast intresserade. Vem vill inte gå för halva priset? 

   Hela dagens äventyr gick på 300 kr tack vare Teaterlistan.se. och jag var åter hemma 21.30 efter en rejäl promenad till bilen långt bort på Valhallavägen och sedan en timmas bilfärd hem. Så jag har även dra igenom morgondagens lilla nyckelharpprogram en gång. Det är Vallonbruksföreningen som vill ha en liten musikalisk inramning till sitt möte, så det får bli några gamla låtar från olika uppländska bruk. Det var ju där nyckelharpstraditionen levde kvar.


Av Birger - 12 november 2009 20:43

En dag då jag varit hemma och arbetat ensam hela dagen med olika projekt. Fick också en ny längre inbokning på B & B, vilket ger en viss trygghet för den kommande månaden och ett bra marknadsföringstips vad gäller trubaderandet. Så det rör på sig lite på all kanter. Den kommande helgen är ju fulltecknad med egen medverkan, så jag beslöt mig i kväll för att morgondagen skall få gå till kulturkonsumtion via Teaterlistan. Där fanns friplåtar till Babelinspelning med intressant innehåll på SVT och sen blir det Brunnsgatan 4 på kvällen, när jag ändå är i stan.

Av Birger - 12 november 2009 16:31

  

Första åren blev det inga päron alls, då trädet hade varit obeskuret och bara skapat en enorm bladmassa, som stal all näring. Nu två år efter jag kapade ned trädet till hälften kom det en hel del päron, men det är först nu dom blivit ätbara. Efter flera frostnätter hänger dom nu som stora droppar på kal kvist och har äntligen fått lite sötma. Om det beror på en solfattg sommar eller om sorten är sådan vet jag inte, men bättre sent än aldrig.

Av Birger - 11 november 2009 22:34

Vaknade mycket outsövd efter en del nattvak med musiksurrande huvud. Bakade gott matbröd på morgonen och var sedan i verkstaden och lade sista handen vid ett litet bord. Uträttade ärenden i Hallstavik och hittade passligt fodrade överdragsbyxor med dubbelfunkande dragkedja till REA-pris. De kan komma väl till pass på en kommande Norrlandsturné. Eftermiddagen blev inte som jag hoppats, men jag fick annat gjort istället och sov sedan en rejäl middagslur före kvällens körövande i Frötuna. Mycket som skall på plats inför lördagen, och en del sångare saknas av olika anledningar. Vi blir också bara två spelmän med den här gången och kommer att sakna basen till jazzliret. Men det får räcka med min gitarr och pianobasen. Frostigt i gräset vid hemkomsten.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se