Alla inlägg under januari 2010

Av Birger - 11 januari 2010 10:21

 Kylan håller i sig. Det var minus arton gader när jag vaknade och satte fyr i spisen. Jag var uppe i vargtimmen också och lade in ett par omgångar. Då fanns det fortfarande glöd från den sista brasan före midnatt. Då hade jag avbrutit mitt letande efter anfäder mitt i en bok. Ögonen ville inte mer. Jag letar nu efter årtalet 99. Det är ett knep jag kommit på och gärna förmedlar. Om man letar efter en person, som man vet födelseåret på, då är det mycket lättare att leta efter årtalet än namnet. 

   Handskrifterna är ibland nästan oläsliga, men siffrorna är tämligen tydliga. Så man följer födelseårsspalten sida upp och sida ned och ögat stannar, så fort det ser det årtal du tänker på. Då kan man kolla om det är rätt person det har stannat inför. Det här är lämplig sysselsättning inomhus, när termometern står som den gör.

   Mitt sovrum värms av spismuren från köksspisen inunder, om jag håller den igång, så jag har fortfarande inte behövt sätta på det elelementet. Sen får rullgardinen förbli neddragen när jag inte är där, så hjälper den också till att bevara värmen inomhus.

  Under nattvakan läser jag f.n en bok med gamla landskapsskildringar ur den svenska litteraturen. Det är påfallande vilket vackert språk som använts i dessa lyriska beskrivningar och att det kan sägas på så många sätt. Det ger också en extra dimension åt forskningsarbetet, att få de här bilderna av hur det äldre landskapet såg ut, som människorna levde i. Vilhelm Mogerg beskriver ju t.ex. mitt barndomslandskap på ett fantastiskt levande sätt.

Av Birger - 7 januari 2010 17:56

 De två julkonserterna är avverkade. Även till gårkvällens kom det folk, trots kylan. De fick bland annat lyssna till Lohärads ungdomskörs välljudande stämmor. Dom bara står där och ser glada ut, utan störande papper i händerna, och sjunger så man blir berörd. Där har vi äldre körsångare mycket att lära, även om det är svårare att få texter att sätta sig i skallen nu än förr. 

  Kölden har avtagit och är nu bara en tredjedel från nollstrecket mot i förrgårnatt, men nu kommer det mer snö istället att ta hand om.

  Jag har ägnat dagen åt att ladda om mina musikmappar. Julnoterna har åkt in i pärmen igen och jag har plockat fram det jag har av Olle Adolphsson. Till i mars skall jag fila på en del av hans visor lite extra, då jag skall göra ett program "I Olle Adolphssons sällskap". Det kan både syfta på visor och visdiktare i hans sällskap och på det faktum, att jag har haft hans visor som sällskap i femtio år.    

  Den första av hans visor jag sjöng inför publik var "Mitt eget land", som han skrev tillsammans med Beppe Wolgers. Det var på en lördagsunderhållning på Sunnerdahls internatskola, där fick mycket erfarenhet av att skapa egna program. Det var nog 1961, tror jag. Nu ser jag fram mot att få färska upp en del som inte varit aktuellt på ett tag.

Av Birger - 5 januari 2010 22:01

 Skärgårdskören samlades mitt på dagen i "Baracken" i Räfsnäs för att på eftermiddagen göra julkonsert för ortsbor och fritidsboende. Det blev i stort sett fullt hus och en mycket varm atmosfär, där vårt väl blandade program mottogs med stående ovationer. Det vi bjöd på var traditionella julsånger i körsättning varvade med folkmusik och stämsång på duo, trio elle kvartett, nytt svängigt och medeltida högtidligt i en salig blandning utan närmare presentation. Och mitt i alltihopa sjöng jag själv Taubes "Knalle juls vals" till luta. Så man får nog säga att det var en rejäl julmix med något för alla smakriktningar. Publiken fick kaffe i pausen och efteråt hade vi eget knytkalas med mera sång och gamla danslekar. Känner mig tämligen utpumpad efter denna dag i kulturens tjänst, men på ett mycket positivt sätt. Minus 20 grader ute vid hemkomsten i kväll, så det blev en ny brasa i spisen.

Av Birger - 4 januari 2010 12:39

 Så fort solen kom fram var både landskapet och känslan helt förvanlad. Kommer nu bara lite vind så är allt förvandlat igen, ty den här snön far iväg för en lätt vindpust.


 

  

  

Av Birger - 4 januari 2010 08:04

Jag läste Marias fina blogg på länken nedan, som jag gärna vill vidareförmedla, då den väl säger vad man känner. Så kom jag att tänka på, att jag skrev en dagsvers för åtta år sedan, då de första rapporterna om vargkonfrontationer droppade ned. Det har väl bara varit en tidsfråga, när den här reaktionen skulle komma.

 

Gråbror

 

Vargen kommer! Ett rop från gångna tider

hörs åter skalla, sedan vargen återvänt.

Vi lär väl möta den i skogen, vad det lider,

han brukar vandra vida, det är känt.

Då skall vi glädjas över återbörden

och se med vördnad upp på detta djur.

Natur mår bäst, om mänskan inte stör den,

och vargen är en del av vår natur.  



http://maria-plivetsstig.blogspot.com/

Av Birger - 2 januari 2010 22:32

 Det blev ett rejält körpass mitt på dagen med lunchpaus mitt i. Sen har det fallit ca 15 cm nysnö sedan i går, så när jag kom hem var det bara att dra iväg ut med snösungan för att få gångvägarna gångbara och infarten körbar. Snöplogen lägger ju upp en rejäl vall framför grindhålet också. Nu har jag en ränna att dra kälken i bort till vedboden. Bilden ovan ger något av kvällsstämningen med allt inbäddat i snön.

  Eftermiddagen har jag sen ägnat åt forskning och brevskrivning och sen sett "Stjärnorna på slottet" som blev en stark upplevelse, fjärran från flärd och glitter. Det vore väl konstigt, om inte någon murvel kröp fram och bad Björn Ranelid om ursäkt efter det här inslaget.

Av Birger - 2 januari 2010 09:26

   Det kan ju behövas så här efter helgfirandet, men nu lider jag inte av det problemet. Jag tänker närmare på bilden ovan, så som det ser ut när jag vaknar till årets andra dag. Nu skall det körövas i dag på förmiddagen, så det blir att sopa av bilen och försöka ta sig dit.

Av Birger - 1 januari 2010 17:21

Nyårsgästerna har farit efter ett lugnt men väl genomfört nyårsfirande. Det åts gott, det dracks gott, det spelades och det pratades och plötsligt var klockan kvart i nytt decennium. Vi satte på TVn och hörde Nyårsklockan och skålade för det nya året och knoppade in vid tvåsnåret.

  Nyårsdagen började för min del med snöröjning efter det ymniga snöfallet under årets sista dygn. Nu kan man röra sig igen utan att pulsa fram i lössnön. Minus tio grader på morgonen.

  Vad blev det då av det gångna året, om man bortser från de stora politiska skeendena och inträffade naturkatastrofer? Det mest iögonenfallade för egen del var, att jag blev ensamboende i början av sommaren och då startade ett Bed & Breakfast, som har varit en trevlig verksamhet vid sidan av min övriga intressen. Nu upptäcker jag när jag skall titta tillbaka, att outlook-programmet tydligen raderar allmanackan efter ett halvår, så det som hände före juli är blankt. Det är också lite så det känns, så det kanske är som det ska.

  Vi kan alltså i stort sett dra ett streck över årets första hälft. Men en rolig sak som hände då var att jag var konferencier på Statistföreningens Guldtackegala.

  Sommaren ägnades åt att återupprätta min plattform inom folkmusiken med besök på flera spelmansstämmor än vanligt och ett förvånande varmt mottagande. Jag har också fått se sonen ta upp låtspelet med oanad intensitet, så att vi nu åtminstone internt kan bilda spelmansduo. Därutöver har jag haft en del mycket trevliga spelningar som trubadur och även medverkat som solist vid några körkonserter.

  Det har hela tiden funnits saker att göra i verkstaden. Även om det inte har regnat in arbeten så har det droppat in stadigt.

  En annan gren har varit filmandet, som inneburit flera stateringar och några mindre  roller för reklam och kortfilm. Det känns som om det skett en utveckling där, att jag bättre kan använda de små uttrycksmedlen, till skillnad från när man är på scenen.

  Årets resa gick till Göteborg för att hälsa på gamla moster och samtidigt bese bokmässan, som var en mäktig upplevelse.

  Så i slutet av året tog jag itu med släktforskningen, som säkert kommer att få ta en del tid det närmaste halvåret. Både moster och jag vill veta en del om framför allt  morfars bakgrund och det har så här långt varit en intressant resa.

  Och som en röd tråd genom hela året har varit att följa lilla Toves utveckling och få följa henne på äventyr både här hemma och annorstädes. Det har nog på det hela taget varit ett rikt år, om man bortser från det pekunjära.

Skapa flashcards