Senaste inläggen

Av Birger - 28 oktober 2009 07:42

 

I dag blir det verkstad på förmiddagen, sedan skall en båt upp på land för vintervila. Min egen vilar redan på sina bockar, men goda vänner behöver ett handtag så det blir en utflykt till Gamla Grisslehamn på eftermiddagen. Vi får se om gråvädret har släppt till dess. I kväll väntar övning med Skärgårdskören. 

ANNONS
Av Birger - 27 oktober 2009 19:38

Jag tog med en god vän och gick på teaterpremiär mitt på dagen på den lilla källarteatern Odenteatern. Mobergs "Marknadsafton" stod på programmet och var väl hyfsat underhållande. Men allt var inte på plats ännu, det märktes tyvärr. Man fick en känsla av att rätt många glömda repliker doldes bakom skratt och grymtanden på scenen. Helena Fernell gjorde i alla fall ett stabilt intryck som hushållerskan Lovisa, som begärde ut tio års innestående lön av den snåle bonden Magni, spelad av Tomas Pontén. En publik med hög medelålder är väl ändå en förutsättning för den här typen av folklustspel, som kanske bäst passar på en utescen om sommaren.


ANNONS
Av Birger - 26 oktober 2009 22:42

I förra veckan låg det massor av fallfrukt under äppelträdet och jag funderade på att göra en liten städning där med skyffel och skottkärra. Men det blev inte av då och i dag upptäckte jag att vartenda äpple var borta. Då såg jag plötsligt bilden framför mig igen från i förrgår natt. Jag fick en stunds nattvaka och gick ned i köket och drack lite vatten men tände aldrig någon lampa. När jag står där med glaset märker jag plötsligt att någon iakttar mig. En råbock står i stolplyktans sken några meter från huset och tittar in på mig. Vi står helt stilla båda två i en minut, sen lyfter jag glaset och säger "skål!". Då sticker han iväg ut genom grindhålet. Han hade naturligtvis stått och kalasat på äpplen för fullt när jag kom ner. Naturen städar sig själv.

Av Birger - 26 oktober 2009 18:05

Det fina pelarbordet har farit hem. Det var en oerhört smart skapelse, som med några enkla handgrepp gick att förvandla från runt soffbord till ovalt matbord för åtta personer. Det var bara ett aber, som jag kunde upplysa ägarna om. När man fällde ned stödbenen kunde man klämma sig, om man höll fingrarna på fel ställe. Det var det jag gjorde och utökade samtidigt mitt ordförråd med sådant som inte lämpar sig för tryck. Jag fixade till två nya iläggsskivor också, då de gamla hade förkommit.

  Nu är nästa bord också på gång att bli färdigt med en renoverad lackyta. Dom röda stolarna är färdiglimmade och väntar på lite färgförbättring på de lagade ställena. Var tyvärr tvungen att bryta en hel liter bara för detta, men det kanske är något annat som behöver fräschs upp också.

  Kvällen får äggnas åt övning på körstämmor, då mycket är på gång där.
Av Birger - 24 oktober 2009 23:22

  


  Trollrike spelmän på scenen vid Oktoberstämman


Vi for till uppsala, sonen och jag, med våra fioler. Avslutningen på årets stämmosäsong är Oktoberstämman i Uppsalas konserthus. Då fylls huset av spel och danslystna och en intresserat lyssande publik. Efter allspelet, lett av Hasse Gille, turades olika grupper om att framträda på scenen. Under tiden spred sig övriga spelmän i huset till improviserade samspel i olika konstellationer. Gamla vänner träffas, gamla låtar dammas av och nya upptäcks. Nya vänner hittas också i tonmyllret. Efter några timmar hamnar fingrarna där dom ska utan att man behöver tänka på det.

  Mot kvällen röjs golvet och dansen kommer igång. Då är det främst polskor av olika slag som spelas och dansas. Spelmansstämmorna är i dag lika mycket en träff för dansare som för spelmän. På så sätt har folkmusiken återfått sin ursprungliga roll som dansmusik. Att döma av trängseln på dansgolvet så är det en mycket levande folkrörelse, som inte märks mycket i våra media. Efter tio timmar vände jag kosan hemåt. Då pågick dansen ännu för fullt.


  

Av Birger - 22 oktober 2009 17:01

  

Min gamla stråke har länge suktat efter mera tagel och i dag blev det äntligen av, besöket i violinateljén. Jag for till Uppsala denna gråvädersdag och lämnade in mitt arbetsredskap till sakkunskapen. Vad göra under tiden, för att få den med hem på samma resa. Jo, då går man till Myrorna och ekiperar sig för en billig penning. Man går till Ofvandahls konditori och inmundigar något gott och läser tidningen i lugn och ro i en hemtrevlig miljö. Man strövar runt lite i stadens antikvariat och gör två fynd för tio kronor styck, däribland "Vintregatan 1943", ett litterärt magasin från mitt födelseår, utgivet av Bonniers förlag och med författare som Gunnar Eklöf, Moa Martinsson, Sten selander, Vilhelm Moberg och Alf Henrikson m.fl Bland illustratörerna märks Yngve Berg, Bertil Bull och Roland Svensson. Den kostade 3 kr när den kom ut, så den har ju stigit i värde.

  Sen for jag ut till Gamla Uppsala, där jag inte varit på många år, och där var ju vackert med höstfärgerna mot den grå himlen. Sen var stråken klar och jag for nöjd hemåt. I kväll väntar körövning i hembyn.

Av Birger - 21 oktober 2009 22:34

En del dagar rör jag mig inte ur fläcken, andra far jag runt som en stolle. I dag blev en sådan dag. Efter lite jobb i verkstan drog jag iväg till Stockholm för en provfilmning på Kulturama, ett ställe som sjuder av kreativitet. Det känns ända ut på gatan, när man kommer dit. Provet gällde en kortfilmsroll i ett skolarbete. Således inget betalt men värt att stödja och givandes erfarenhet till andra jobb. De verkade nöjda och lovade höra av sig.

  For vidare för en snabb visit hos dottern och lilla Tove, som mötte mig med ett stort flin. Sen satt vi på golvet och målade med kritor på pappas gamla ritningar. Pastellkritorna är roligast, för dom ger ifrån sig mer färg. Ibland hamnar det utanför papperet, men det går ju att torka bort. Mat och prat.

  Nästa anhalt var Rimbo husläkarstation, för att få influensavaccineringen, och sen vidare till Skärgårdskörens övning i Frötuna. Många frånvarande av olika orsaker, men vi gnodde på. Där får jag användning av gitarren till vissa låtar. Det känns stimulerande. Sen gäller det att kunna sjunga tenorstämman samtidigt. 

  Hem via Finsta och Södertjära, en krokig men omväxlande och snabb väg hem. Stängt fönstren i verkstan, som stått på glänt för att vädra ut polerlacksångorna. Pelarbordet blev klart i dag och blev väldigt fint, tycker jag.


  

Av Birger - 20 oktober 2009 22:16

  

Jag har just upptäckt, att om man klickar på bilderna här så förstoras dom upp. Konstigt attjag inte förstått det tidigare. Då finns det ju en extra anledning att lägga in en till från morgonens spegelaria.

  Bilen blev fixad denna dag, ett par stolar blev limmade och ett bord börjar bli klart, lite blev även gjort i trädgården, så jag är nöjd med dagens arbete. Jag har också börjat få struktur på morgondagen, så det är bara att gå till vila.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se