Senaste inläggen

Av Birger - 20 oktober 2009 11:02

  

Det blev inte som jag tänkt med promenaden. Jag fick i stället låna en bil och fara hem igen och hämta på eftermiddagen. Dimman hade lagt sig runt Närdingen  och ön svävade nästan som något sorts jättelikt UFO på vattenytan. Nu får det bli eget verkstadsjobb i stället. Gott så. 

ANNONS
Av Birger - 20 oktober 2009 09:17

Kalla klara dagar. I går gick mesta tiden åt i verkstaden, men jag vaknade tidigt och bakade matbröd, som var klart före frukost. Kvällen gick mest åt att återställa förlorade data i mitt videokarotek. Skrev också ut ett par av körtexterna, som plötsligt fick någon sorts innehåll. Det är en förutsättning för att få in dom i skallen så man kan dom utantill. I körarret blir det korta osammanhängande fraser, som man i första hand försöker få att klinga rent. Läser f.n berättelser av Mark Twain.

  Den här dagen bestäms lite utav hur snabb bilverkstaden är med att få på mina nya vinterdäck och byta drivknuten. Jag ämnar ta en rejäl promenad under tiden och besöka min gamla arbetsplats.

ANNONS
Av Birger - 18 oktober 2009 18:48

  

Den här visan kommer ofta till mig, när jag den här årstiden ser vildgässen dra söderut. Många upplever den som sorglig, men jag ser den mer som en tröstesam uppmanig att göra något åt situationen och söka läkedom i naturen.

 

Gässen flytta

När de gamla såren heta tära,
när din kind är vätt av ensamhetens gråt,
när att leva är att stenar bära
och din sång är sorg som vilsna tranors låt,
gå och drick en fläkt av höstens vindar,
se med mig mot bleka, blåa skyn!
Kom och stå med mig vid hagens grindar,
när de vilda gässen flyga över byn!


Dan Andersson

Tonsatt av Torstein Bergman

Av Birger - 18 oktober 2009 16:50

Visans vänner fick stå över denna gången till förmån för eget musicerande tillsammans med sonen. En helkväll med låtar från förr på två fioler. Plötsligt kan vi sitta och spela tvåstämmigt och det börjar låta riktigt hyfsat. Klockan blev sen och så även morgonen efter en ostörd nattsömn. Det blev rent av lite hets efter morgonteet, då jag lovat att öva dubbelkvartett i Norrtälje halv elva. Men jag hann bra och det blev en givande övning utav två arrangemang av Pettersson Berger, "Stämning" och "Som stärnorna på himmelen". Efter lite filande klingade det riktigt bra. Nu är det bara att försöka få in det utantill och sen sätta nyanserna.

  For sedan direkt för att uppvakta visvännen Sture Lundquist på åttiofemårsdagen. Det blev mycket trevligt, då även hans barn och barnbarn kom ungefär samtidigt. Vi hade mycket av gemensamma intressen att dryfta med intressen inom film och teater och friluftsliv. Dagens umgängeskvot är fylld och kvällen skall ägnas åt konsertförberedelser av olika slag.

Av Birger - 16 oktober 2009 14:18

   Det här tycker jag är en bild som sammanfattar hösten; Gråväder, färgsprak och kala träd, skörden paketerad på åkern och sångsvanarna förbereder sig för flytten söderut. Jag väntar på nya dubbade vinterdäck, som skall på i nästa vecka. Det är redan riskabelt att ge sig ut utan.

  Nu har jag gjort vad som gick att göra den här veckan i verkstaden. Veckans repetitioner är klara, men jag borde hitta på något till Visans vänner i morgon. Väglaget kommer att få avgöra om jag ger mig iväg. I kväll skall jag träffa Tove.


Av Birger - 15 oktober 2009 22:49

  Dagen har ägnats åt brödbak, stolreparationer, trädgårdsarbete och körsång. Ett gäng gamla stolar, som sett bättre dagar, har letat sig till min verkstad. De har tidigare blivit "lagade" med skruv och 2 1/2 tums spik. Det redan dåliga träet har på så sätt blivit ännu sämre och nu är det i fallet på bilden bara "organdonation" som gäller, d.v.s gammalt trä måste tas bort och ersättas med nytt. Men det skall nog bli en sittbar stol av den här en gång till, bara vi tar det en liten bit i taget.


  

Som avslutning i verkstaden cellulosalackade jag en bordsskiva. Sen är det bara att fly fältet för de giftiga ångornas skull. Tog istället itu med det som jag lämnat halvfärdigt i hallonlandet och blev klar med gallringen. Återstår att köra undan allt det torra riset. Det blir nog en lackning i morgon också.

  När jag sen skulle iväg till kören började jag leta efter ett nothäfte, som jag var tämligen säker på att jag hade här hemma. Jag hittade det inte på någon av de logiska platserna utan fick sticka iväg ändå. Det var inte nödvändigt för kvällens övning, men man blir ju så frustrerad. När jag kom hem återupptog jag letandet och si, då kom jag på, att jag hade tagit det med mig på resan till Göteborg för att öva på en speciell låt. När jag kom hem, för två och en halv vecka sedan, kunde jag låten och har alltså inte behövt häftet. Det låg kvar i den halvt uppackade väskan. Nojan släpper så sakta och man kan koncentrera sig på annat.

Av Birger - 14 oktober 2009 23:02

Jag var i dag engagerad som underhållare på en pensionärsförenings kräftkalas mitt på dagen och framåt eftermiddagen. Sådant tar ju sin tid. Snapsvisor skall sjungas, kräftor skall inmundigas efter konstens alla regler, historier skall berättas, lotter skall dragas och den inlejde underhållaren skall framföra sitt program. Men kan man tänka sig en trevligare arbetssituation än att vara i glada vänners lag och därtill få betalt för att musicera? Min egen kräftportion fick jag med mig hem till kvällen, ty det är lite svårt att kombinera kräftsörplande med spelning, då man blir kladdig om fingrarna. Det var i varje fall ett mycket trevligt sällskap jag spelade för och de uttryckte sin tydliga uppskattning.

  Jag hann hem och ladda om lite och har sedan varit på körövning med Skärgårds-kören. Men då kände jag hur tröttheten slog till. Det går åt mycket energi att stå för ett progarm själv och jag hann aldrig få någon middagslur emellan. Övningen gick i alla fall bra och dagen får anses vara väldigt väl använd. Hemkommen har jag nu festat på kräftorna med lite annat gott till, som belöning för dagens värv och önskar god natt.


Av Birger - 14 oktober 2009 00:02

Vi for in ett helt sällskap till Stockholms Stadsteater och såg "De tre musketörerna", denna fantastiska musikteaterföreställning byggd på ett antal mera kända rocklåtar av den tyngre kalibern. Tre och en halv timmar försvann i ett nafs utan en död punkt. Roligt, vackert, medryckande, tekniskt briljant och musikaliskt mycket kvalitativt. Inte undra på att den har plivit en publiksuccé av stora mått. När vi dessutom, på grund av lyckliga omständigheter, i förväg fått höra teaterchefen berätta historien om föreställningens till komst, blev kvällen än mer givande. Kan bara rekommendera ett försök att få tag i biljetter, men det lär inte bli lätt.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se