Senaste inläggen

Av Birger - 5 januari 2010 22:01

 Skärgårdskören samlades mitt på dagen i "Baracken" i Räfsnäs för att på eftermiddagen göra julkonsert för ortsbor och fritidsboende. Det blev i stort sett fullt hus och en mycket varm atmosfär, där vårt väl blandade program mottogs med stående ovationer. Det vi bjöd på var traditionella julsånger i körsättning varvade med folkmusik och stämsång på duo, trio elle kvartett, nytt svängigt och medeltida högtidligt i en salig blandning utan närmare presentation. Och mitt i alltihopa sjöng jag själv Taubes "Knalle juls vals" till luta. Så man får nog säga att det var en rejäl julmix med något för alla smakriktningar. Publiken fick kaffe i pausen och efteråt hade vi eget knytkalas med mera sång och gamla danslekar. Känner mig tämligen utpumpad efter denna dag i kulturens tjänst, men på ett mycket positivt sätt. Minus 20 grader ute vid hemkomsten i kväll, så det blev en ny brasa i spisen.

ANNONS
Av Birger - 4 januari 2010 12:39

 Så fort solen kom fram var både landskapet och känslan helt förvanlad. Kommer nu bara lite vind så är allt förvandlat igen, ty den här snön far iväg för en lätt vindpust.


 

  

  

ANNONS
Av Birger - 4 januari 2010 08:04

Jag läste Marias fina blogg på länken nedan, som jag gärna vill vidareförmedla, då den väl säger vad man känner. Så kom jag att tänka på, att jag skrev en dagsvers för åtta år sedan, då de första rapporterna om vargkonfrontationer droppade ned. Det har väl bara varit en tidsfråga, när den här reaktionen skulle komma.

 

Gråbror

 

Vargen kommer! Ett rop från gångna tider

hörs åter skalla, sedan vargen återvänt.

Vi lär väl möta den i skogen, vad det lider,

han brukar vandra vida, det är känt.

Då skall vi glädjas över återbörden

och se med vördnad upp på detta djur.

Natur mår bäst, om mänskan inte stör den,

och vargen är en del av vår natur.  http://maria-plivetsstig.blogspot.com/

Av Birger - 2 januari 2010 22:32

 Det blev ett rejält körpass mitt på dagen med lunchpaus mitt i. Sen har det fallit ca 15 cm nysnö sedan i går, så när jag kom hem var det bara att dra iväg ut med snösungan för att få gångvägarna gångbara och infarten körbar. Snöplogen lägger ju upp en rejäl vall framför grindhålet också. Nu har jag en ränna att dra kälken i bort till vedboden. Bilden ovan ger något av kvällsstämningen med allt inbäddat i snön.

  Eftermiddagen har jag sen ägnat åt forskning och brevskrivning och sen sett "Stjärnorna på slottet" som blev en stark upplevelse, fjärran från flärd och glitter. Det vore väl konstigt, om inte någon murvel kröp fram och bad Björn Ranelid om ursäkt efter det här inslaget.

Av Birger - 2 januari 2010 09:26

   Det kan ju behövas så här efter helgfirandet, men nu lider jag inte av det problemet. Jag tänker närmare på bilden ovan, så som det ser ut när jag vaknar till årets andra dag. Nu skall det körövas i dag på förmiddagen, så det blir att sopa av bilen och försöka ta sig dit.

Av Birger - 1 januari 2010 17:21

Nyårsgästerna har farit efter ett lugnt men väl genomfört nyårsfirande. Det åts gott, det dracks gott, det spelades och det pratades och plötsligt var klockan kvart i nytt decennium. Vi satte på TVn och hörde Nyårsklockan och skålade för det nya året och knoppade in vid tvåsnåret.

  Nyårsdagen började för min del med snöröjning efter det ymniga snöfallet under årets sista dygn. Nu kan man röra sig igen utan att pulsa fram i lössnön. Minus tio grader på morgonen.

  Vad blev det då av det gångna året, om man bortser från de stora politiska skeendena och inträffade naturkatastrofer? Det mest iögonenfallade för egen del var, att jag blev ensamboende i början av sommaren och då startade ett Bed & Breakfast, som har varit en trevlig verksamhet vid sidan av min övriga intressen. Nu upptäcker jag när jag skall titta tillbaka, att outlook-programmet tydligen raderar allmanackan efter ett halvår, så det som hände före juli är blankt. Det är också lite så det känns, så det kanske är som det ska.

  Vi kan alltså i stort sett dra ett streck över årets första hälft. Men en rolig sak som hände då var att jag var konferencier på Statistföreningens Guldtackegala.

  Sommaren ägnades åt att återupprätta min plattform inom folkmusiken med besök på flera spelmansstämmor än vanligt och ett förvånande varmt mottagande. Jag har också fått se sonen ta upp låtspelet med oanad intensitet, så att vi nu åtminstone internt kan bilda spelmansduo. Därutöver har jag haft en del mycket trevliga spelningar som trubadur och även medverkat som solist vid några körkonserter.

  Det har hela tiden funnits saker att göra i verkstaden. Även om det inte har regnat in arbeten så har det droppat in stadigt.

  En annan gren har varit filmandet, som inneburit flera stateringar och några mindre  roller för reklam och kortfilm. Det känns som om det skett en utveckling där, att jag bättre kan använda de små uttrycksmedlen, till skillnad från när man är på scenen.

  Årets resa gick till Göteborg för att hälsa på gamla moster och samtidigt bese bokmässan, som var en mäktig upplevelse.

  Så i slutet av året tog jag itu med släktforskningen, som säkert kommer att få ta en del tid det närmaste halvåret. Både moster och jag vill veta en del om framför allt  morfars bakgrund och det har så här långt varit en intressant resa.

  Och som en röd tråd genom hela året har varit att följa lilla Toves utveckling och få följa henne på äventyr både här hemma och annorstädes. Det har nog på det hela taget varit ett rikt år, om man bortser från det pekunjära.

Av Birger - 30 december 2009 15:19

 Det blev en tödag och plåttakets snötäcke började så sakteliga glida över kanten, sen frös det till. Så det är lite mörkt i rummen nu, men man får beundra snöns hållbarhet, för det måste ju väga en del det där. Man bör väl inte gå inunder, för man vet ju aldrig när det bär iväg. Jag påminner mig barndomens kyrkmodell, som togs fram till julen och täcktes med ett lager utvecklad bomull.

  Minus fem grader är det ute och jag har ägnat mig åt brödbak, sillinläggning och en del plock för att minska tidningshögarna och få lite ordning bland de olika noterna. Det skall göras lite fint till nyårsafton också, så var det tänkt.

Av Birger - 29 december 2009 22:54

Vaknade halv sex efter hel nattsömn och startade dagen med eldning och sockerkaksbak. Hann sedan ett pass vid datorn innan det ljusnat och jag kunde ut och snöröja. Gårdagens töväder hade skapat en skorpa på snötäcket och det hade därtill kommit en del nytt under natten, men slungan fixade det bra. En nödvändig tur till Rimbo fick det bli innan förmiddagen var till ända och jag kunde ta mig en vilostund.

  Eftermiddagen har ägnats åt forskning och sen bar det av till Frötuna för körövning inför ett kommande julprogram ute vid Räfsnäs. En hel del nytt nöttes det på och en del gammalt färskades upp, men mycket fick förbli oövat, då det inte hanns med. Det får bli hemövning och helskärpning när det hela går av stapeln. En ny idé var, att vi skulle framföra Praetorius gamla arrangemang av "Det är en ros utsprungen" på kvartett. Då tre av oss hade sjungit den förut, satte vi den direkt. Sådant taggar.

  Läser i ortstidningen att Restaurangbyggnaden i Älmsta på Väddö brunnit ned i helgen, eventuellt påtänd av någon illvilling. Ännu en dyster förändring av den gamla tätortsbebyggelsen. Undrar hur många av de yngre som vet, att denna byggnad på femtiotalet fungerade som buss- och droskstation. Nu är den borta. Den stora ICA-butiken intill klarade sig med nöd och näppe.

  En annan brand någon dag innan ödelade Vilhelm Mobergs skrivarstuga i Tomta. Där var det andra kulturhistoriska värden som gick upp i rök. Det var där han satt och skrev stora delar av sitt utvandrarepos och mycket material fanns bevarat där. Trolig orsak, ett glömt stearinljus.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se