Senaste inläggen

Av Birger - 5 november 2009 13:46

Jag har haft anledning att lyssna lite extra på Benny Anderssons musik på sistone, då vår kyrkokör skall göra ett Björn- och Benny-program inom kort. Då letar man på Youtube, för att se hur dom har gjort vissa låtar. Inte för att vi kan nå upp till det dom gör där, men man kan få idéer som i alla fall förhöjer det hela. Risken när man sätter sig vid datorn för detta sökande blir, att man fastnar bland klippen med Helen Sjöholm och blir sittande, för hon är så fantastiskt bra. Hon inte bara sjunger bra, utan hela agerandet lyfter fram sångerna, om det sen är seriösa saker eller spex tillsammans med Kalle Moreus. Och hon vågar se in i kameran och skapa kontakt. Om jag lägger in en adress här, så hamnar ni mitt i smeten och sen kan ni ju sitta där och göra mig sällskap. Men jag behöver lätta nu och öva på det jag skall kunna nästa söndag, så jag överlåter stolen. Ha de´!

http://www.youtube.com/watch?v=uAayt7-qR3Y&feature=related

ANNONS
Av Birger - 4 november 2009 21:48

En splittrad natt med konstiga drömmar, vansinniga bussfärder som slutade i katastrof, som jag lyckligtvis vaknade ifrån. En timmas vaka och sen uppstigning, därefter jobb omväxlande i verkstaden och musikhörnan med förberedelser inför kvällen, då vi har haft offentligt genrep i Gräddö missionshus inför konserten den 14/11. Det mesta satt förvånansvärt bra, men det är ett par texter som behöver pluggas på extra märkte jag. Mycket omväxlande program med visor från norr till söder och några spelmanslåtar dessutom. Vi spelmän hade inte direkt övat ihop, men det var bekanta låtar, så det var bara att lägga till felan och gno på. Två fioler, nyckelharpa och klarinett blir en fin klang. En timmas bilresa är det dit ut, så det var tur att övningarna flyttades in till Frötuna.

ANNONS
Av Birger - 3 november 2009 18:17

  

Efter lite musikövande på förmiddagen drog jag i väg till Alsike i det dubbla syftet att leverera sex lagade stolar och hälsa på syrran. Solen bjöd på ett vackert landskap men ingen värme. Snålblåst och kyla var det på slättlandet. Jag blev inte så länge där, utan passade på att på hemvägen ta en avstickare till Fagervik, ja stället heter faktiskt så, och hälsa på gamla konstnärskamraten Nils Eskhult. Det var några år sedan vi sågs, men han är fortfarande relativt pigg och produktiv med sina pastellkritor, 86 år fyllda. Den lilla ateljen är fylld av bilder, så det kan säkert bli ytterligare någon utställning. Besöket kändes som en inspirerande och väl använd stund i livet.

  I kväll blir det fortsatt musikövande inför kommande konserter.

Av Birger - 2 november 2009 14:46

Solen kom fram och lyste upp bigarråträdet.

Gårdagen gick med familjeumgänge, kvällen med TV-tittande, bl.a filmen "Djävulen bär Prada". Vaknade sedan tämligen utsövd denna dag och startade med eldning, frukost och sockerkaksbakning.  Mitt i alltihopa gick strömmen  och sen fick jag ingen kontakt med nätet. Via en mycket lugn och trevlig kille på supporten fick jag inte bara fart på grejorna igen, utan även reda på att jag kunde byta till deras modernare modem och därmed både få upp farten och få ned kostnaden. Det var utomordentlig kombination tycker jag.

  Har för övrigt varit i verkstaden och förhoppningsvis lagt sista handen vid två arbeten. lackskador är luriga och man vet aldrig förrän den nya lacken torkat hur resultatet blir. Dom gamla stolarna är i varje fall klara för leverans.

  Fastnade mitt på dagen i ett TV-program på TV4 Fakta, om "monstervågor". Har sett en del om det tidigare, men nu har man genom satelitbilder kunnat visa dels att dom finns, i långt större utsträckning än man tidigare trott, och dels vad som händer om en sådan våg, som kan bli runt 30 meter hög, träffar ett stort kryssningsfartyg. Det har gjort genom avancerade datasimuleringar och det är inte trevliga bilder. De som överlevt ett möte med en mostervåg får sedan brottas med traumatiska minnen tresten av livet. Upplevelsen är alltför dramatisk för att hjärnan riktigt skall kunna bearbeta den. De här vågorna är sannolikt förklaringen till många "oförklarliga" haverier, som skett genom åren, inte minst i Bermudastriangeln, där strömmar möts och förutsättningarna för monstervågor därför är stora.

TV
Av Birger - 1 november 2009 00:00

Steg upp klockan sex. Eldning, frukost och sedan tvättstugan. Övade vistexter medan jag manglade lakan. "Åkare Lundgrens begravning" av Ruben Nilsson kom plötsligt för mig i går kväll. Det var väl en passande repertoar på Alla helgons dag. Fortsatte sedan med körstämmor och altblockflöjt, som skulle användas på eftermiddagen i kyrkan, då den sedvanliga juständningshögtiden skulle förgyllas av våra sånger. Så blev det också, men jag höll på att missa övningen för att jag inte hört något om träff före och satt i godan ro vid pianot, när de ringde och undrade var jag var. Men allt var klart, så det var bara att åka.

  Jag hade ätit tidig middag för att kunna sticka direkt till stockholm efter kyrkan. Kamrat Lars och jag hade stämt träff vid Alias Teatern för att se "Ruths bok", som visade sig vara en fantastisk och djupt rörande föreställning. Jag kan bara rekommendera ett besök. I en mycket sinnrik scenografi utspelades minnesbilder ur den gamla Ruths förflutna. Hon är polsk judinna men hade klarat sig från kriget genom att emigrera till Argentina. Man får uppleva Ruth i fyra olika åldrar, ibland samtidigt med simultana reaktioner, vilket var ett mycket sinnrikt grepp. Handlingen beledsagades perfekt av en trio som spelade klezmermusik och även deltog i spelet som skådespelare. Publiken, som rymde en del spelledigt teaterfolk, ville aldrig sluta applådera.

  Vi tog oss en pratstund på ett enkelt matställe efteråt för att smälta intrycken lite innan hemfärden. Det var som i gamla tider, när vi sprang på teatern titt och tätt.

Av Birger - 30 oktober 2009 23:14

Dagen började med frukost för B & B-gästen. Därefter direkt till Arlanda för att hämta Toves ankommande farfar och farmor. Färd på slingrig väg genom det uppländska landskapet till våra barns hem. Men där var det stopp, ty ingen hade tänkt på att lägga ut nyckel. I väntan på att detta ordnades, tog vi mor - och farföräldrar en promenad och hämtade barnbarnet från dagis. Det blev glada miner och en glad jänta småsprang nästan hela vägen hem. Vagnen var ju också inlåst. Det löste sig emellertid och dagen förflöt med släktumgänge. Tove och jag tog oss också vår sedvanliga tupplur efter maten. Sen satt vi och sjöng visor ur Min skattkammare.

  Kvällen hade jag dock bokat i förväg för Herrängs folkets hus, som gästades av Ewert Ljusberg, viskonstens mästare. Det är en stor upplevelse att se och höra honom, då hans röst tillåter honom att göra de mest otroliga saker, hans fysionomi kan förvandlas från förtjusande grevinna till gammal fårad gubbe och hans inlevelse i texterna är total. Dessutom kan han göra oerhört roliga och rätt bitska imitationer av sina kollegor, så man får dom på köpet så att säga. Att han dessutom är en strålande historieberättare är ju väl känt och det får publiken att öppna sig. Han är en outsinlig inspirationskälla. Så det blev några mil i dag, men det var det värt. Knökfullt med folk var det också. Nästan alla var där, men bara nästan. Jag saknad några.

Av Birger - 29 oktober 2009 22:05

Vaknade tämligen utsövd och steg upp ock bakade matbröd. Det var väldigt lägligt, för på eftermiddagen kom en gäst till mitt B & B och finns det färskt bröd till morgonen. Har annars mest jobbat i verkstaden i dag Stolarna börjar bli klara och en gammal skåplucka med kurbisblommor har fått ett nytt hörn på insidan, så att gångjärnet går att skruva fast. Den har ramlat ur några gånger, så att folk fått den på tårna, vilket inte kan ha känts skönt. Slutligen petade jag i mer lack i groparna på det lilla bordet, för att om möjligt fylla dem och få en jämn yta.

  I kväll körövnig med kyrkokören. Sånger till Alla helgons dag och Benny Anderssonlåtar till kommande konsert står på programmet. Frågan är vad vi hinner få färdigt till det senare. Vi hann också öva lite instrumentalt.

Av Birger - 28 oktober 2009 22:25

 I Gamla Grisslehamn låg allt stilla. Bara fågelsträcken skapade rörelse i landskapet.


  

Båtarna skulle upp och den sista turen gick från bryggan till uppdragningsrampen. Med en kombination av ny och gammal teknik lyckades vi baxa upp dom en efter en på den lilla trailern och sen bogsera den med bilen till uppläggningsplasen. Mina gamla taljor och block gjorde god nytta som vanligt. Alla blir imponerade av den kraftutveckling man får med detta enkla hjälpmedel.

  

Efter väl förrättat värv intog vi kaffe och gott bröd därtill i stugvärmen. Samvaron hade kunnat vara hela kvällen , om jag inte hade haft körövningen att passa i kväll. Där blev också mycket uträttat denna afton, så dagen har varit mycket tillfredsställande.

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se