Alla inlägg under maj 2008

Av Birger - 20 maj 2008 08:17

Dagens roligaste nyhet är, att den "möjliga U-båten" i Hårsfjärden troligen var den gamla galeasen Amalia, som tuffade runt i dom farvattnen just då. Skepparen fick nyligen av en slump höra försvarets 26 år gamla ljudband och identifierade upphovet till ljudet som sin egen båt. Nya ljudtester har visat att det troligen var den. Loggbokens tidsuppgifter verifierar att han var just där, just då.

  Jag minns att jag, när det begav sig, var inblandad i en lokalrevy och skrev en del nyhetstelegram just på U-båtstemat. Ett löd så här: I en förklaring till hur en främmande U-båt skulle ha kunnat leta sig in genom den trånga och krokiga farleden till Hårsfjärden säger marinen, att man här troligen haft att göra med en "böjlig U-båt". I dag kan man kanske mest kalla den en "löjlig U-båt".

  Carl Bildt, som då var en av de häftigaste agitatorerna mot Sovjetunionen, vill i dag inte uttala sig i ärendet.

Av Birger - 19 maj 2008 17:22

Första riktigt rejäla regnet på mycket länge kom mitt på dagen med en åskknall. man väntar sig inte det när det har varit frost på backen under natten. Jag hann lagom räfsa ihop allt gräset före  skuren och har efteråt kört undan allt. Det känns som att naturen har hållit andan och allt nu slår ut på en gång.

  Päronträdet blommar rikligt för första gången. Troligen för att jag kapade ned det till halva sin höjd förra året. Det var som att det växte ett nytt träd uppe i trädet med flera stammar och en ofantlig bladmassa. I år hoppas jag all den näringen går till frukten.

  Taljoxen har byggt bo i nya holken på hantverksboden. Svartvit flugsnapparparen har intagit sina gamla boplatser, ett på vardera sidan av huset.

  På morgonen körde jag iväg grovsoporna, som sophämtarna lämnade kvar och ställde sen släpet vid verkstan för påsvetsning av ny balkplåt. Hemkommen gjorde jag klart på vedbacken, kapade och klöv upp dom sista vresiga äppelträknosarna och ställde sen maskinerna under regnskydd. Det känns som om stället är berett att ta emot sommargäster.

  Har också hunnit öva en stund under tiden det regnade. Skall nog försöka mig på lite körövning till kvällen inför Skärgårdsmässan.


Av Birger - 18 maj 2008 22:04

Vid sidan av det Knutby som valsat runt i pressen de senaste åren finns en mycket aktiv hembygdsförening som ordnar trevliga fester och en spelmansstämma på den välskötta hembygdsgården. I dag var det dags för stämman och man kan inte säga att dom hade tur med vädret. Temperaturen gick som max upp till fem grader och det duggregnade på förmiddagen.

  Det hela började emellertid i kyrkan, där det var spelmansmusik och körsång med folkliga förtecken till mäsan. Jag anslöt med fiolen till tre nyckelharpor och kantorns dragspel och det gick riktigt bra.

  Jag kände sedan tidigare riksspelmannen Ragnar Berglund, som ledde spelmännen, men vi har inte setts på många år och det var plötsligt två grånade herrar som hälsade på varandra. Men insidan är sig lik och det blev än mer påtagligt när vi kom till stämman. Renate uppenbarade sig i vackert vitt hår och Mats hade också bytt svart mot vitt. Den som var sig mest lik var gamle riksspelmannen Nisse Nordström från Upplands Väsby, som jag träffade första gången i slutet av sjuttiotalet, och han hade samma fart på fingrarna. Ett djäkla tempo helt enkelt. 87 år. Han var en gång Sveriges förste kommunalanställde spelman, som fick åka omkring på äldreboenden och skolor och spela och berätta. Tänk om vi hade ett sådant tänkesätt i vår kommunn.

  Det märktes att jag varit borta från den här svängen ett tag, men kändes roligt att vara tillbaka. Och låtarna finns märkligt nog kvar när man kommer igång.

  Så småningom upphörde regnet uppträdandena kunde flytta ut på scenen och det mest hörvärda där tyckte jag var träblåskvartetten "Motvalls", som spelade folkmusik arrangerad för klarinett, saxofoner och olika flöjter. De finns på en av bilderna ovan. Den andra föreställer en typisk spelsituation inne i en stuga.

Av Birger - 17 maj 2008 22:17

Ewas troll sitter och väntar på sommarvärmen. Det blir kallt om baken på berget.


Jag skrev något i morse som försvann, därför att det inte finns någon "Spara utkasttangent" på den här sidan. Man får för sig att kolla något på nätet och glömmer att öppna nytt fönster och vips är det borta. Hann aldrig börja om då.

  Har varit i dubbla ärenden till Stockholm. Först casting som småländsk pastor för ev. Ericssonreklam. Det tycktes gå bra med min uppfriskade småländska, men man vet aldrig. Sedan hastade jag till biografen Zita, dit jag blivit inbjuden till premiären på dokumentärfilmen "Bomber och Granater, Knivar och Gafflar." Dottern gjorde mig sällskap och vi muggade chips, druvor och ost, för att stilla värsta hungern i väntan på filmen.

  Filmen var en mycket bra och rolig skildring av den unge konstnären Karl Persson från Skåne, som lider av en rad sjukdomar,autism, tourettes, asperger och tremor. Mycket livsbejakande och tänkvärd film. Det som har hållit igång  Karl är hans stora musik- och konstintresse, där främst Mozart är en stor inspirationskälla. Han var själv på plats tillsammans med filmens skapare och tog emot publikens långa varma applåder. Filmen kommer att visas under helgerna och några av Karls bilder finns utställda på Filmhuset.

  Sen for vi hem och gullade med lilla Tove, som tio veckor gammal väldigt gärna vill stödja på benen, när man håller henne upprätt och sen ler hon så sött. Hon är också filmstjärna, men bara för hemmabruk.

Av Birger - 16 maj 2008 19:40

Varför kunde dom inte ha sagt det då redan förra gången, så hade jag sluppit ytterligare ett kostsamt återbesök? Alltså, dom godkände det dom slog ned på förra gången, nämligen släpets bromsfunktion, men istället knackade dom hål på dom rostiga balkarna och anbefallde ny reparation. Balkarna kan inte ha blivit så mycket sämre under vintern att dom inte kunde ha upptäckt det redan då. Nu blir det en ny vända till verkstan och en ny vända till besiktningen inom en månad, annars nytt körförbud. Nu kan jag i alla fall få iväg grovsoporna innan dess, för det är påställt igen.

  Passade på att åka till skattekontoret när jag ändå var i stan och blev mottagebn av en mycket trevlig dam för ovanlighetens skull. Där brukar annars vara stenansikten.

  Fick även påringning om en casting i morgon och har lyckats pussla in den före filmpremiären, som står på morgondagens program. Nu vill dom ha mig till småländsk frikyrkopastor. Det verkar ju som vikt för mig. Halleluja!


Av Birger - 16 maj 2008 12:53

Renoveringsjobbet får anses avslutat för tillfället. Skall invänta nästa högtryck innan jag spacklar och gör klart. Vill vara bergis på att problemen inte återkommer och de visar sig just vid högtryck.

  Veden är också färdigtravad och i dag har jag klippt hela gräsytan på tomten, så jag kan se helgen an med viss tillförsikt. Skall bara in till bilprovningen med släpet först och hoppas få det godkänt efter avställning och reparation.

  Nu har jag bokat in mig för filmjobb tre dagar i slutet av månaden. Inget mer avancerat, vad jag förstår, men troligen lärorikt. Det är ett ungt filmgäng som skall göra en novellfilm för SVT bl.a och jag skall vara farbror till huvudrollsinnehavaren. Har även anmält intresse till ett par andra projekt. Vi får se om dom hör av sig.

Av Birger - 15 maj 2008 11:54

Kommundirektören har fått sparken, därför att hon misskött sitt arbete, så att flera duktiga chefstjänstemän har sagt upp sig och förvaltningarna står utan ledning. För detta kräver hon fem miljoner i avgångsvederlag. Jag har just suttit och diskuterat möjligheten att få ett avgångsvederlag på 75.000 kr för mina återstående sex månader till pensionen. Det är vad den damen har haft i månadslön för att ställa till allt detta elände. Visst har det ett visst underhållningsvärde att betrakta detta förhållande.

Av Birger - 15 maj 2008 09:48

Gårdagen gick mycket åt till att reparera hålen i väggar och golv och återställa ordningen. Återstår finputsen, men den skall få vänta tills jag är säker på att operationen lyckats. Detr har varit så många svängar fram och tillbaka med det här, så man har börjat tappa tron på att det verkligen gick att fixa. Allt tyder emellertid på det just nu. Dom där två sista orden var bestämt också en brasklapp.

  Var också en tur till Norrtälje med papper till skattmasen och för att affischera för vår lilla bod.

  Kallt och blåsigt. Temperaturen sjönk 20 grader på ett dygn. Kvällen lämpade sig för musikövning och det skall det bli även i dag, för reparationen tog all energi under ett par dygn. Men i dag får det även bli en motionstur utomhus, trots kylan. Nu finns dels en spelmansstämma i Knutby på söndag och dels Skärgårdsmässan i slutet av månaden att öva inför. Känns alltid mer motiverat då.

Ovido - Quiz & Flashcards