Alla inlägg den 24 augusti 2008

Av Birger - 24 augusti 2008 12:44

Den gamla dressinen står vid Sveriges äldsta järnvägsstationsbyggnad i Järle.

Av Birger - 24 augusti 2008 12:40

Den här lilla skaran mötte oss på stigen mot Luossastugan

Av Birger - 24 augusti 2008 12:06

Idén till resan kom via inspelningen av några tågscener vid Nora museijärnväg förra året. Jag var med som statist och spelade stins i "August". Turistbyrån ligger i den gamla järnvägsstationen och jag tog med mig några broschyrer hem.

  Där fann jag ett "Maria Lang-paket" med övernattning på stadshotellet och mordvandring i Maria Langs fotspår. Eftersom sambon är mycket intresserad av hennes böcker och jag själv läst några i ungdomsåren, så passade det bra som gemensam semesterutflykt. Det blev också mycket givande med kunniga guider både på vandringen och i Götlinska gården och besök på omgivande sevärdheter. Därtill god mat på olika håll.

  Höjdpunkten därvidlag var i den gamla restaurangvagnen vid Pershyttan, där den halstrade rödingen smälte i munnen, om man kan säga så. Själva platsen var också en stor sevärdhet, som varmt rekommenderas, inte minst åt teknikintresserade. Kraftöverföringen från det gamla, fungerande vattenhjulet till hyttan var en uppleveles i sig. Snacka om uppfinningsrikedom.

  Vi besökte också Sveriges äldsta stationshus i Järle. Men tyvärr är ju det mesta stängt när vi kommer iväg i augusti, om man inte kan pricka in allt på en helg.

  På hemvägen gjorde  vi en avstickare till Grangärde finnmark och besökte Luossastugan, där Dan Anderssson bodde några år under tiotalet. Dit är en rätt krävande promenad på 600 m genom en kuperad fårhage. Jag var där för ca 25 år sedan, som underhållare på en bussresa. Den sjungande guiden Nisse Munck råkade vara sjuk, så jag fick löpa tillbaka till bussen efter gitarren och själv framföra några av Dan Anderssons visor framför stugan. Jag måste ha varit bra andtruten när jag skulle sjunga då.

  Två mycket regnskvättiga dagar avslutades med fina kvällar, då vi kunde gå på mordvandring eller ta en cykeltur. Och hemresedagen bjöd på strålande väder med vackra vyer, när vi for genom södra Dalarna. I Ludvika var dom säkert extra glada, då dom hade en jättelik loppmarknad, där vi stannade till och fyndade. Det är också ett sommarnöje.


Ovido - Quiz & Flashcards