Alla inlägg den 26 augusti 2008

Av Birger - 26 augusti 2008 16:15

I lördags fick jag ingivelsen att fara till Dan Anderssons Luossastuga och på hemvägen passerade vi även Brunnsviks folkhögskola. Jag berättade då om mitt förra besök där och om den kärlekshistoria vi fick oss berättad av en lärare på skolan. Detaljerna mindes jag inte och jag insåg, att jag hade en hel del frågetecken att räta ut när jag kom hem.

  Vi hann bara till Ludvika, där det var en stor loppmarknad och vi fann en fin bok; "I Dan Anderssons fotspår - Strövtåg i Grangärde finnmark". I dag kommer så nya numret av tidningen VI, där Tjia Torpe berättar hela historien om sin farmor Märtas passionerade förhållande med Dan Andersson på Brunnsviks folkhögskola. Flera av hans dikter, både publicerade och opublicerade, kan härledas till den här historien och Dans glödande kärleksbrev till Märta finns bevarade med strikta restriktioner i Uppsala universitetsbibliotek.

  All sådan här sidokunskap känns ytterst värdefull när man sysslar med att sjunga visor. Någonting av Dan Andersson finns ju alltid med i mappen. 


Ovido - Quiz & Flashcards