Alla inlägg under oktober 2008

Av Birger - 26 oktober 2008 07:10

Det var som i gamla goda tider under folkmusikens glansdagar och alla var där. Säkert ett par hundra spelmän samlades under söndagen i Uppsalas nya, fina Musik och Konferenshus. Hasse Gille (77) ledde allspelet med sedvanlig schvung och fick alla att komma i mål samtidigt . Vi har grånat och mognat, en del har förvandlats till gubbar och tanter, men låtarna lever och spelas bättre än någonsin och en yngre generation träder fram och gör sig bekant. Scenframträdandena vittnade om detta.

  Kajsa Ekstav och Janne Bohlin förärades guldmärken för sina insatser till folkmusikens främjande och spelade tillsammans en låt av bortgångne riksspelmannen Kurt Tallroth. 

  I olika hörn av huset, med utsikt över hela staden, samlades sen olika grupper av spelmän för sedvanligt buskspel, som säkerligen fortgick till sena timmar. Själv var jag nöjd med dagens upplevelser och tog mig hem till katterna före åtta. Jag hade då fått några trevliga speltimmar med både gamla bekantingar och nya.

  En stund stod jag faktiskt och sjöng Evert Taube mitt i alltihopa, kompad av tre dragspel, en basist, en gitarrist och en fiolspelman. Dom lirade annars gamla jazzlåtar, som jag har svårt att hantera med fiolen. Det borde man träna på för att få fart på kromatiken. Melodierna finns ju i skallen sedan barnsben.

  Ett av de verkliga glädjeämnena är, att höra andra spela låtar som jag själv har tecknat ned och fört vidare, som de okända låtarna efter Mosse-Fridolf och hans far. Då känns det som att man har gjort en insats, om än aldrig så liten, för musiklivet.

Av Birger - 25 oktober 2008 08:19

Jag har den gångna sommaren kommit mig iväg till fler spelmansstämmor än på flera år och i dag blir det den stora höstavslutningen i Uppsala, då det nya musik- och kongresshuset upplåter alla sina lokaler för folkmusiken. Det lär bli musik från klockan tretton till sena natten, men så länge kanske mina fingrar inte vill. Dom är lite motsträviga just nu. Måntro om vintern är på väg. I alla händelser har jag under året åter fått lite närmare kontakt med folkmusiken, vilket känns bra, då den en gång förändrade min livsbana högst väsentligt.

  Således blir det ett avbrott i klistrandet. Ca 400 smålappar har jag hittills fått på plats på ca 60 sidor, men det ser inte ut att ha minskat  nämnvärt i kassarna ännu. Resultatet blir i alla fall sevärt tycker jag.


Av Birger - 24 oktober 2008 10:23

I går startade jag projekt "Eriks bilder". Tusentals tecknad porträtt på lösa lappar ska monteras som kollage på A4-sidor och sättas i pärmar, som man kan bläddra i. I slutändan skall sidorna sedan fotograferas av och samlas på en CD-skiva. Kanske går det sedan även att publicera materialet i någon form. Det lustiga är, att när jag plockar fram de här lapparna, så möter jag så många olika karaktärer som om jag skulle träffa nya människor hela tiden.

En del känns som gamla bekanta, men de flesta är helt nya bekantskaper, som man kan fantisera lite ikring. Det här lär ta ett tag, så vi får se när jag får tid för annat umgänge.

Av Birger - 23 oktober 2008 10:14

Jag fick av olika omständigheter ärende till "hemstaden" Norrtälje i går och tog en promenad i det fina vädret. Det gamla vattentornet på Södra berget hade fin belysning och jag lyckades även få en del andra bilder till min Roslagsmapp.

  Har inte kommit helt i mål med sifferexercisen ännu, men så långt at jag har koll på läget och inte kommer längre just nu. Så nu skall jag börja titta på nästa projekt en stund innan jag far in till en ny provfilmning på eftermiddagen. Den förra gav ingen utdelning. Sådana är förhållandena. De valde ut en av femton provfilmade. Hoppas på något färre i dag, då de själva har kallat in några.

  

Av Birger - 21 oktober 2008 20:03

Dagen har i sin helhet ägnats åt bokföring. Hur orkar någon sitta med sånt hela dagarna som jobb? jag förstår att det måste göras och inser även att man kan utläsa nyttiga saker av resultatet, men så tröttande, tråkigt trälgöra. Minst en heldag till lär det bli innan jag är ikapp, så det är bara att bita ihop och försöka se det positiva i det. Sen hoppas jag få ta itu med något mer handgripligt. Flera projekt väntar. 

Av Birger - 21 oktober 2008 11:23

Allt skall ju gå så enkelt nu för tiden sägs det. Men så är det inte. Förr skickade jag en faktura och fick betalt, när jag medverkat. Nu skall där vara enn speciell sifferkod, för att de skall kunna betala ut några pengar. Det är bara det att administratörerna inte har administrerat ut denna kunskap till de produktionsansvariga, så de kan inte upplysa mig om koden. Suck.

Den här dagen har inte börjat bra.

Av Birger - 21 oktober 2008 07:43

Jag fick erbjudande om gratis förbesiktning av min märkesverkstad på Norrbil i Norrtälje och blev inbokad klockan 07.00 på morgonen. Eftersom jag bor en bra bit utanför staden innebar det tidig uppstigning och iväg ut i mörkret. När jag så lämnar in bilen och frågar hur lång tid det tar, får jag beskedet, att bilen skall vara klar klockan elva. Då jag ifrågasätter om det verligen skall ta så lång tid, får jag svaret, att dom inte kan ta in den direkt.

  Varför skulle jag då vara där klockan sju? Och vad hade dom tänkt att jag skall göra i Norrtälje i fyra timmar på morgonen, där ingenting är öppet före klockan tio? Eftersom vi behövde bilen till annat redan om ett par timmar, insåg jag att det bara var att ta tillbaka mitt papper och fara hem igen. Jag insåg också, att det inte var någon idé att ta den diskussionen med mannen bakom disken. Det var bara ytterligare ett exempel på den verkstans dåliga serviceanda, som vi haft tidigare erfarenheter av.

Av Birger - 20 oktober 2008 10:43

Göteborg i oktober är ingen dålig tid. Fortfarande satt folk och solade vid kungastatyn på torget och gatumusikanter spelade i gathörnen. Fullt med gatuförsäljare utanför saluhallen och fullt med flanörer på Östra Hamngatan och Avenyn. Bejublad premiär på "Mary Poppins" på Göteborgsoperan, "Kabaré Kent" på Aftonstjärnan samt mycket annat. Därtill den speciella atmosfären av sjöstad. Bodde jag närmare skulle jag åka dit ofta.

Skapa flashcards